Hvad gør D-vitamin? D-vitamin bidrager blandt andet til et normalt immunforsvar, vedligeholdelse af normal muskelfunktion, men også til opretholdelsen af normale knogler. D-vitamin er nemlig vigtigt for optagelsen af kalk – også kaldet calcium, da det bidrager til normal optagelse og udnyttelse af calcium.
Anbefalet dagligt indtag af D-vitamin
Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober-april). Fra 70 år og opefter anbefaler Fødevarestyrelsen et dagligt indtag på 20 µg D-vitamin. Gravide, børn og voksne med mørk hud, børn og voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren, og personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys anbefales at tage et tilskud af 10 µg D-vitamin dagligt (Kilde: Fødevarestyrelsen).
D-vitamin i kosten
Indholdet af D-vitamin er størst i fødevarer som æg og fed fisk, f.eks. sardiner, makrel, sild, ål, laks, hellefisk osv. Derfor er disse de vigtigste kilder til D-vitamin i danskernes kost. Derudover forekommer D-vitamin i mindre mængder i bl.a. smør, kød, mælk og ost.
D-vitamin indtages bedst sammen med et måltid, som ikke er fedtfattigt, da D-vitamin er fedtopløseligt og derfor kræver fedt for at blive opløst. Derfor er det praktisk, at vitaminet fra naturens side typisk findes i fede fødevarer.
Kan kroppen selv danne D-vitamin?
Ja, udover at D-vitamin findes i kosten, så dannes D-vitamin i huden, når vi er ude i sollys. Om sommeren, når solen står højt, danner huden masser af D-vitamin, men om vinteren er lysmængden i de nordiske lande for lille til, at vi selv kan danne den mængde, som kroppen har brug for. I Danmark kan vi altså kun selv danne den nødvendige mængde D-vitamin i perioden fra omkring maj til september. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober-april) (Kilde: Fødevarestyrelsen).
Vi skal opholde os udenfor i ca. 5-30 min. flere gange om ugen i sommerhalvåret, for at danne den nødvendige mængde D-vitamin. Dog reduceres denne effekt væsentligt ved tilstrækkeligt brug af solcreme, med solfaktor 8 eller højere.
Kan kroppen lagre D-vitamin?
Når vi sidder i solen og kroppen selv danner D-vitamin, stopper den, så snart den har dannet den nødvendige mængde. Derfor kan man ikke opbygge et ekstra lager ved, at opholde sig længere tid i solen. Dog kan kroppen lagre D-vitamin i ca. 3 måneder, også hvis vi fx har indtaget ekstra D-vitamin i kosten.
Mange danskeres D-vitamin-depot kan være lavt omkring december måned, hvorfor mange også kan have behov for tilskud af D-vitamin netop om vinteren.
Hvad gør D-vitamin og hvad bruger kroppen det til?
D-vitamin er fedtopløseligt. Det vil sige, at det ikke kan opløses i vand, og udskilles sammen med urinen. Det lagres i stedet i kroppens fedtdepoter. D-vitamin omdannes til et aktivt vitamin ved en proces i leveren og nyrerne. Det aktive D-vitamin hjælper bl.a. kroppen med at optage kalk fra tarmen, og bidrager til vedligeholdelse af normale knogler og tænder.
UniKalk® har flere forskellige varianter med forskelligt indhold af D-vitamin. Læs mere om vores produkter med D-vitamin.