unikalk, d-vitamin

D-vitamin

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som indgår i mange processer i kroppen. D-vitamin dannes via sollys eller indtages via kosten. Her kan du læse mere om hvorfor D-vitamin er vigtigt.

D-vitamin

Hvad gør D-vitamin? Det bidrager blandt andet til et normalt immunforsvar, vedligeholdelse af normal muskelfunktion, men også til opretholdelsen af normale knogler.

Vitaminet er nemlig vigtigt for optagelsen af kalk – også kaldet calcium, da det bidrager til normal optagelse og udnyttelse af calcium.

Anbefalet dagligt indtag

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober-april).

Fra 70 år og opefter anbefaler Fødevarestyrelsen et dagligt indtag på 20 µg D-vitamin. Gravide, børn og voksne med mørk hud, børn og voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren, og personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys anbefales at tage et tilskud af 10 µg D-vitamin dagligt (Kilde: Fødevarestyrelsen).

Hvor finder jeg vitaminet i min kost?

Indholdet af vitaminet er størst i fødevarer som æg og fed fisk, f.eks. sardiner, makrel, sild, ål, laks, hellefisk osv. Derfor er disse de vigtigste kilder til D-vitamin i danskernes kost. Derudover forekommer vitaminet i mindre mængder i bl.a. smør, kød, mælk og ost.

Vitaminet indtages bedst sammen med et måltid, som ikke er fedtfattigt, da vitaminet er fedtopløseligt og derfor kræver fedt for at blive opløst. Derfor er det praktisk, at vitaminet fra naturens side typisk findes i fede fødevarer.

Kan kroppen selv danne D-vitamin?

Ja, udover at D-vitamin findes i kosten, så dannes vitaminet i huden, når vi er ude i sollys. Om sommeren, når solen står højt, danner huden masser af D-vitamin, men om vinteren er lysmængden i de nordiske lande for lille til, at vi selv kan danne den mængde, som kroppen har brug for. I Danmark kan vi altså kun selv danne den nødvendige mængde D-vitamin i perioden fra omkring maj til september.

Vi skal opholde os udenfor i ca. 5-30 min. flere gange om ugen i sommerhalvåret, for at danne den nødvendige mængde D-vitamin. Dog reduceres denne effekt væsentligt ved tilstrækkeligt brug af solcreme, med solfaktor 8 eller højere.

unikalk, d-vitamin

Kan kroppen lagre D-vitamin?

Når vi sidder i solen og kroppen selv danner D-vitamin, stopper den, så snart den har dannet den nødvendige mængde. Derfor kan man ikke opbygge et ekstra lager ved, at opholde sig længere tid i solen. Dog kan kroppen lagre vitaminet i ca. 3 måneder, også hvis vi fx har indtaget ekstra D-vitamin i kosten.

Mange danskeres D-vitamin-depot kan være lavt omkring december måned, hvorfor mange også kan have behov for tilskud af vitamine netop om vinteren.

Hvad gør vitaminet og hvad bruger kroppen det til?

D-vitamin er fedtopløseligt. Det vil sige, at det ikke kan opløses i vand, og udskilles sammen med urinen. Det lagres i stedet i kroppens fedtdepoter. D-vitamin omdannes til et aktivt vitamin ved en proces i leveren og nyrerne. Det aktive vitamin hjælper bl.a. kroppen med at optage kalk fra tarmen, og bidrager til vedligeholdelse af normale knogler og tænder.

UniKalk® har flere forskellige varianter med forskelligt indhold af D-vitamin. Læs mere om vores produkter med D-vitamin.