Knoglevævet fungerer som lager for calcium og indeholder faktisk 99% af kroppens calcium. Calcium findes også i blodet. Calcium-mængden i blodet har betydning for en lang række celler, herunder muskelceller
Knoglernes opbygning og fysisk aktivitet
Flere faktorer har betydning for knoglernes opbygning og knogletab, men især alder og arvelige forhold spiller en rolle. Du skal også være opmærksom hvis du tager bestemte typer medicin (fx binyrebarkhormon) som kan påvirke optagelsen eller udskillelsen af kalk fra kroppen. Indtag af kalk, D- og K-vitamin spiller også en rolle samt fysisk aktivitet.
Fysisk aktivitet er en af de mest effektive måder at stimulere knoglernes opbygningen. Nylig forskning har vist, at intensive gymnastikaktiviteter med hurtige og kraftfulde bevægelser og stor retningsmæssig variation styrker skelettet allerede efter 5 måneder*. Dernæst gælder det om at få nok kalk – og også D-vitamin, som støtter optagelsen og reguleringen af kalk i kroppen samt K-vitamin, som bidrager til at vedligeholde normale knogler. Begge ting bliver vigtigere, jo ældre man er. D-vitamin bidrager til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og phosphor. Kvinder skal være opmærksomme allerede, når man går i overgangsalderen, og for begge køn gælder, at Sundhedsstyrelsen anbefaler kalktilskud til alle personer over 70 år. Derudover anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober-april) (Kilde: Fødevarestyrelsen).
*Kilde: Knogleskør Nr. 4, 2016, Lektor Eva Wulff Helge, Institut for Idræt og Ernæring, KBH Universitet.