unikalk, far og søn

Kalk til alle livets faser

De fleste af os ved, at kalk – også kaldet calcium – og knogler hænger tæt sammen. Kalk er vigtigt for knoglerne, når vi er børn, og kroppen vokser. Men faktisk er kalk mindst lige så vigtigt, når alderen stiger, for at vi kan bevare vores knoglesundhed hele livet igennem.

Kalk til alle livets faser

Sådan får du sunde knogler hele livet

Vores knoglevæv er levende, og det udskiftes løbende i løbet af hele livet. Ved 20-30-årsalderen er vores knoglemasse på sit højeste, hvorefter der kommer en stabil periode. Derefter taber vi langsomt mere knoglemasse, end vi producerer. Så hvordan passer du bedst på dine og dine børns knogler i alle livets faser? Det har vi samlet nogle gode råd om lige her.

Sådan passer du på dit barns knogler

Kalk og D-vitamin er nødvendigt for barnets normale vækst og knogleudvikling. Men da små børn ikke selv kan sørge for at spise en kost, der indeholder både D-vitamin og calcium, er det dit ansvar at sørge for, at dit barn får varieret og knoglevenlig mad. De fleste børn er glade for mælk, ost og yoghurt, som er gode kilder til calcium. Men husk at vælge de varianter, hvor fedtindholdet er lavere, så du undgår, at dit barn får for meget fedt. Der findes dog også andre børnevenlige fødevarer, der indeholder calcium, som du kan give dit barn. Både spinat, kornprodukter og grønkål.

Men kalk gør det ikke alene, for D-vitamin har betydning for, at dit barn kan optage kalk. Så sørg for, at dit barn får D-vitamin gennem kosten, fx fed fisk, som er rigt på D-vitamin. Da vi også danner D-vitamin i huden, når vi udsættes for sollys, er det også vigtigt, at dit barn dagligt kommer ud i frisk luft og sollys. Naturligvis med måde og med den rette solbeskyttelse. For børn under 2 år anbefales det dog, at de ikke opholder sig i direkte sollys. . Derfor anbefales det, at børn op til 4-årsalderen får et dagligt tilskud af 10 µg D-vitamin via D-dråber (Kilde: Fødevarestyrelsen).

Unikalk Kids – har dit barn brug for et kalktilskud?

For nogle børn kan det være svært at få tilstrækkeligt kalk gennem kosten. Fx fordi de ikke kan tåle mælk, eller fordi de ikke spiser så varieret – her kan et kalktilskud være en god ide. Unikalk Kids fås med en skøn og børnevenlig smag af hindbær og jordbær.  UniKalk Kids gør det enkelt og let at supplere kosten med ekstra tilskud kalk helt uden børneprotester.

Du kan læse mere om UniKalk Kids her.

20-30-årsalderen – dine knoglers guldalder

Er du mellem 20 og 30 år gammel kan du glæde dig over, at dine knogler nu er på deres absolutte højdepunkt i forhold til knogletæthed. Dit skelet indeholder på nuværende tidspunkt gennemsnitligt cirka 1200 g kalk. Udskiftningen af knoglevævet foregår ved, at gammelt knoglevæv nedbrydes og nyt dannes på samme sted. På dette tidspunkt i dit liv betyder det, at opbygningen af dine knogler svarer til mængden af knoglevæv, der nedbrydes.

I vinterperioden, hvor vi sjældnere udsættes for sollys, eller hvis du ikke spiser animalske fødevarer, som er rige på D-vitamin, kan det være en udfordring at få nok D-vitamin. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af 5-10 μg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober-april) (Kilde: Fødevarestyrelsen).

Hvordan passer du på knoglerne efter de 30?

Efter 30-40-årsalderen mister både mænd og kvinder mellem ½ -1 % knoglevæv om året, hvilket vil sige, at opbygningen af nyt knoglevæv ikke længere kan følge med nedbrydelsen af knoglemasse. Flere faktorer har betydning for knoglernes opbygning og nedbrydning, men især arvelige forhold spiller en rolle for graden af knogletab, bl.a. for tidlig overgangsalder (før 45 år). Men der er også faktorer, som du selv kan være med til at påvirke. En normal BMI, dvs. hverken overvægt eller undervægt, varieret kost i kombination med både motion og en begrænsning af rygning og alkohol er alle ting, som dine knogler vil elske dig for, og som du selv har indflydelse på.

Får jeg kalk nok?

Er du i tvivl om, du har en knoglevenlig livsstil, kan du teste dit kalkindtag her. Du kan læse mere om, hvordan du sammensætter en kost, der er rig på både D-vitamin og kalk her.

Du kan finde vores forskellige kalktilskud til voksne her.

Dine knogler har brug for særlig omsorg i overgangsalderen

For kvinder stiger tabet af knoglevæv efter overgangsalderen til 2-4 % pr. år. Det er årsagen til, at du i denne livsfase skal være ekstra opmærksom på at få dækket dit behov for kalk og D-vitamin. Hos kvinder over 50 hjælper kalk og D-vitamin til at begrænse tabet af knoglemineral i tiden efter overgangsalderen. Lav knoglemineraltæthed er en risikofaktor i forhold til knoglebrud som følge af knogleskørhed.
For kvinder, der er fyldt 50, opnås den gavnlige effekt ved et dagligt indtag på mindst 1200 mg kalk og 20 µg D-vitamin fra alle kilder.

UniKalk Overgangsalder – et tilskud til kvinder i overgangsalderen

UniKalk Overgangsalder er sammensat til kvinder i overgangsalderen. Tilskuddet indeholder både calcium, D-vitamin, biotin, B6-vitamin og rødkløverekstrakt. Rødkløver hjælper til at opretholde en rolig og behagelig overgangsalder. Rødkløver hjælper med at håndtere gener forbundet med overgangsalder, såsom hedeture, rastløshed, svedeture og humørsvingninger. 

Du kan læse mere om UniKalk Overgangsalder her.

unikalk, kalk til livets faser, bedstefar og barnebarn

I dit seniorliv skal du naturligvis også passe på dine knogler

Livet slutter jo heldigvis langt fra med eller efter overgangsalderen. Tvært imod oplever mange, at energien, humøret og overskuddet øges, når overgangsalderen er passeret. Men hvad så med knoglerne? De har naturligvis stadig brug for  kalk dagligt.

For mange bliver appetitten mindre med alderen, og det kan medføre, at mængden af mad med calcium bliver for lille, til at det daglige behov for kalk dækkes. Man anbefaler derfor, at bl.a. personer over 70 år, og plejehjemsbeboere får et dagligt tilskud på 800-1000 mg kalk som kalktilskud.
For dig, der af den ene elle anden grund spiser småt, findes der derfor en række kalktilskud til netop din situation. Du kan finde UniKalks tilskud af calcium til ældre og småtspisende her.

Pas på dine knogler med en livsstil, som dine knogler vil takke dig for

Uanset alder og køn er det vigtigt at passe på sine knogler hele livet. Med en knoglevenlig livsstil kan du sørge for at vedligeholde dine knogler. Sørg for at spise de fødevarer, som er rige på kalk og D-vitamin. Magnesium og K-vitamin bidrager også til at vedligeholde dine knogler. Så en sund og varieret kost, med fx mælkeprodukter, fed fisk og grove grøntsager, er første skridt på vejen mod en knoglevenlig livsstil.

Næste skridt handler om bevægelse og motion. Dine knogler har nemlig brug for at blive brugt. Især styrketræning er godt for skelettet, da det stimulerer knogletætheden og giver dig stærke knogler. Men også løb og sjipning er god motion for knoglerne.

Men uanset om du kan sætte flueben ved den rigtige kost, daglig bevægelse og et sundt og aktivt liv generelt, kan det i perioder være godt med et tilskud af kalk. Det kan være i perioder, hvor du har lidt for travlt og ikke får spist helt så varieret, som du plejer, eller det kan være, hvis du i en periode ikke har den store appetit. Mange ældre spiser småt og sommetider også ensidigt, og hvis der er tvivl om, hvor meget kalk der kommer indenbords, kan et kalktilskud give vished om, hvor meget der indtages.

Sådan passer du på dine knogler med 7 livsstilsændringer:

  • Sørg for at drikke mælk, spise mælkeprodukter eller andre kalkrige fødevarer hver dag.
  • Dyrk regelmæssig motion såsom vægttræning, løb eller sjipning, som er særligt knoglevenlige motionsformer.
  • Sørg for at få sollys i perioden april – oktober (med måde, naturligvis), så huden danner D-vitamin.
  • Suppler kosten med et tilskud af 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober-april) (Kilde: Fødevarestyrelsen).
  • Spis mange grønne grøntsager og bønner, som indeholder K-vitamin.
  • Tag et kalktilskud, hvis du har brug for at supplere kosten.
  • Spis fede fisk, så du får godt med D-vitamin. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 gram fisk om ugen. Særligt de fede fisk er rige på D-vitamin.

Kalk er nødvendigt for at vedligeholde normale knogler.

Vitamin K og D bidrager til at vedligeholde normale knogler.