unikalk, kalkrig kost

Knoglevenlig kost rig på kalk

Vores knoglevæv udskiftes hele livet, og den proces kræver kalk. Kalk er nemlig vigtigt for, at du kan opbygge knoglevæv, så dine knogler forbliver naturligt stærke, og kan bære dig gennem livets eventyr. Med en sund og varieret kost rig på kalk gør du dine knogler glade.

Knoglevenlig kost rig på kalk

Kalk rimer på kernesunde knogler! Sådan holder du dine knogler sunde med en knoglevenlig kost rig på kalk.

Men i hvilke fødevarer er der egentlig kalk, og hvor meget kalk om dagen skal der til? Det og meget mere får du svar på lige her.

Derfor er kalk vigtigt for dig – gennem alle livets faser

Siden du lå inde i din mors mave og blot var et foster under udvikling, har du haft brug for kalk til opbyggelse og udvikling af dine knogler.

I den allerførste del af dit liv optog du kalk fra den mad din mor spiste. Spiste din mor ikke rigelig med kalk, var det hende, der kom til at mangle kalk og ikke dig.

For børn og unge, der vokser, er kalk vigtig for, at vores knogler kan vokse og holde sig naturligt stærke i takt med, at vi bliver ældre. Når vi er færdige med at vokse, skal der fortsat kalk til for at vedligeholde knoglerne. Senere i livet – efter ca. 40-årsalderen – begynder knoglevævet naturligt at svinde med omkring ½% til 1 % om året.

Men hvad sker der så, hvis du ikke sørger for at få kalk nok?

Vores knogler har brug for kalk til at forblive sunde, da vores knoglevæv udskiftes løbende ligesom resten af kroppens celler. Hele dit skelet skiftes faktisk ud på 7 år. Der skal kalk til at danne nyt knoglevæv, men hvis der ikke er kalk nok at tage af, opbygges der ikke tilstrækkeligt nyt knoglevæv.

Sådan sammensætter du en kost med masser af kalk

Først og fremmest er det vigtigt, at du bruger din sunde fornuft, når du sammensætter din kost. Hvis du som hovedregel spiser varieret og følger de officielle kostråd, er du enten godt dækket ind eller behøver i hvert fald kun at foretage små justeringer i dine madvaner for at nå op på det anbefalede daglige kalkindtag, der gælder for dig. Sørg som hovedregel for at følge de officielle kostråd med at spise grønsager, frugt, fisk, fuldkornsprodukter som rugbrød, havregryn, grahamsbrød, og spar på sukker og fedt – især fra mejeriprodukter og kød – og sluk tørsten i vand, så er du godt på vej.

Det er vigtigt, at du tager nogle knoglevenlige valg i forhold til din kost. Mælk og mælkeprodukter er fx en rigtig god kilde til kalk. Sørger du for at få ½ liter mælk, skyr, yoghurt eller andre mælkeprodukter dagligt, siger man som hovedregel, at man får kalk nok. Grove grønne grøntsager, nødder og fuldkorn er også gode og knoglevenlige valg, da de alle indeholder kalk.

Disse fødevarer indeholder kalk og kan indgå i en knoglevenlig kost:

  • Ost, mælk og andre mælkeprodukter
  • Grove grønne grøntsager, fx spinat, broccoli og grønkål
  • Nødder og mandler
  • Fuldkorn, fx fuldkornsbrød og –pasta

Er du i tvivl, om hvor meget kalk du får via kosten, kan du teste dit kalkindtag lige her.

Suppler din kost med et kalktilskud, hvis du er i tvivl, om du får kalk nok gennem kosten

Der kan være mange grunde til, at man ikke får kalk nok gennem kosten. Da mælk og mælkeprodukter er en af de vigtigste kilder til kalk, kan det fx være svært for mennesker, der lider af laktoseintolerance at få kalk nok. Det samme gælder for veganere, der udelukkende lever af en plantebaseret kost.

Endelig kan det for folk, der spiser småt, være en udfordring at nå op på den mængde mad, der dækker det daglige kalkbehov. Det sker fx ofte for ældre, der ikke har den store appetit. Kan du nikke genkendende til et af ovenstående scenarier, eller er du blot usikker på, om du får kalk nok gennem kosten? Så overvej at supplere din kost med et kalktilskud.

UniKalk har et bredt udvalg af kalktilskud, med og uden D-vitamin, nogle med K-vitamin og magnesium, så du kan være sikker på at finde det tilskud, der passer til lige netop dine behov.

Se hele UniKalks udvalg af kalktilskud her.

Så meget kalk har du brug for (anbefalet dagligt calciumindtag – NNR):
1-3 år450 mg dagligt
4-10 år800 mg dagligt
11-17 år1150 mg dagligt
Voksne fra 18 år950-1000 mg dagligt
Kvinder i overgangsalderen  1200 mg dagligt