unikalk, mad

Kalk

Kalk er nødvendig for knoglerne. Du kan selv spille en aktiv rolle, når det gælder din knoglesundhed. Dit kalkindtag, fysisk aktivitet, alder og bestemte typer medicin er alle faktorer, der har betydning for din knoglemasse.

Knoglerne er levende!

Knoglerne er levende, og derfor har de løbende brug for kalk. Gennem hele livet sker der en opbygning og nedbrydning af knoglevævet.

I de unge år skal knoglerne vokse i takt med, at vi bliver større. Derfor er det vigtigt med en kost, der indeholder de byggesten, som indgår i dannelsen af nyt knoglevæv. Dette for at kunne udvikle sunde, stærke knogler i børne- og ungdomsårene. Her er kalk et vigtigt mineral.

D-vitamin er også vigtig for optagelsen af kalk – læs mere her.

Samtidig skal knoglerne bruges og udsættes for belastning gennem leg, motion, eller almindelige daglige aktiviteter for at opnå deres maksimale størrelse og styrke.

Vi kan påvirke vores knogler

Knogler nedbrydes og opbygges hele livet igennem.

I barndommen og ungdommen opbygges de mere end de nedbrydes – til gengæld ser det anderledes ud, når vi bliver ældre. Faktisk nedbrydes knoglerne forholdsvis hurtigere end de opbygges allerede fra 30-40-års alderen. Populært sagt afkalkes knoglerne.  

Fra dette tidspunkt taber vi mere, end vi opbygger, og der sker et naturligt aldersbetinget tab på ½-1 % om året.

Vi har dog selv en vis indflydelse på at påvirke vores knogler. Blandt andet ved at dyrke motion og spise fødevarer rige på kalk.

Det findes i de fleste af vores fødevarer, blot i varierende mængder. Ved at kende til indhold af kalk i forskellige fødevarer, kan du lettere vælge kost med et højt kalkindhold for at sørge for kalk til dine knogler.

De største mængder af kalk i kosten findes især i mælk og ost, men kan også findes i grønne grøntsager, fuldkorn mm.

Behov for et kalktilskud?

For nogle kan det være svært at få den rette mængde kalk i løbet af en dag, her kan et kalktilskud hjælpe. UniKalk® har et bredt sortiment, der kan dække ethvert behov. For at finde ud af, hvilken UniKalk®, der passer bedst til dit behov, anbefales det at teste hvor meget kalk der indtages via kosten. Det kan du gøre ved at tage vores test her.

Du kan se det fulde sortiment og læse mere om vores produkter her: Vil du vide mere om UniKalk®s produkter klik her.

Tager du medicin?

Så skal du være opmærksom på, at der findes visse typer af medicin, som er årsag til lav kalkoptagelse og/eller høj udskillelse af kalk fra kroppen. Derfor anbefaler vi, at du konsulterer med din læge omkring dit behov for tilskud af kalk, hvis du får sådan en type medicin.