unikalk, barn med morgenmad

Sådan sørger du for, at dit barn får kalk nok

Hos børn sker der en enorm fysisk udvikling, især i de allerførste leveår. Børnene vokser, og det betyder naturligvis også, at knoglerne i denne periode vokser meget.

Sådan sørger du for, at dit barn får kalk nok

Hos børn sker der en stor fysisk udvikling, især i de første leveår. Børnene vokser, og det betyder naturligvis også, at knoglerne i denne periode vokser meget. For at knoglerne kan opbygges, kræver det kalk – også kaldet calcium – der har en betydning for en sund knogleopbygning. Calcium er nødvendigt for normal vækst og knogleudvikling hos børn. Ud over at spille en væsentlig rolle i forhold til knoglesundhed hele livet, så er calcium også nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder.

Børn har særligt brug for kalk, når knoglerne vokser

Så hvordan sørger du for, at dit barn får dækket sit daglige behov for kalk? Det kan du læse mere om lige her.

 Som forælder kan du med den rette indsats gøre meget for at give de bedste betingelser til udviklingen af dit barns knogler i barn- og ungdommen. Hos børn vokser knoglerne allerhurtigst fra fødslen og frem til 2-årsalderen, hvorefter væksthastigheden falder lidt igen, indtil puberteten sætter ind.

For piger stiger knoglevæksten igen markant i 11-14-årsalderen, mens den for drenge forhøjes i 13-17-årsalderen. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du hjælper dit barn og dets knogler bedst på vej.

Hvor meget kalk skal mit barn have om dagen?

Hvor meget calcium dit barn bør indtage om dagen afhænger af alderen. Børn mellem 1-3 år har et behov på 450 milligram calcium, mens børn mellem 4-10 år har et behov på 800 milligram calcium. Ved 11-års alderen stiger det til 1150 mg.

Langt de fleste kan få dækket deres behov for calcium via kosten, men vil du tjekke dit barns kalkindtag for at undersøge, om der er et behov for at justere på kosten, så den bliver endnu mere knoglevenlig, dvs. rig på calcium og D-vitamin, så kan du få en god indikation af dit barns kalkindtag lige her.

Sørg for, at dit barn får masser af kalkholdige fødevarer

Når du vil være sikker på, at dit barn får nok af det vigtige mineral calcium, som de fleste i daglig tale blot kalder kalk, er det vigtigt at have styr på, i hvilke fødevarer calcium rent faktisk optræder.

Her i Norden er mælk og mælkeprodukter gode kilder til kalk. Så lad endelig dit barn få yoghurt eller ymer til morgenmad, mælk at drikke til aftensmaden eller ost som pålæg frem for fx marmelade. Men der findes også kalk i andre fødevarer såsom grove grøntsager fx:

  • Kål
  • Broccoli og spinat
  • Brune og hvide bønner
  • Tørrede figner
  • Gryn
  • Persille
  • Rejer og små fede fisk, du spiser med ben, fx sild.

Du kan læse meget mere om, hvordan du sammensætter en kost, der er rig på calcium, lige her.

D-vitamin har betydning for optaget af calcium

Selvom du måske har styr på, at dit barn får kalk nok gennem kosten, er D-vitamin også vigtigt for dit barns knoglesundhed. D-vitamin bidrager nemlig til optagelsen af calcium fra fordøjelseskanalen, og derfor skal du også være opmærksom på, at dit barn får dækket sit daglige behov for dette vitamin, der er nødvendigt for normal vækst og knogleudvikling hos børn.

Vi danner D-vitamin primært ved at opholde os udendørs, hvor vitaminet dannes i huden, når den udsættes for solens stråler. Da børn under 2 år ikke bør opholde sig i direkte sollys, anbefales det, at børn op til 4-årsalderen får et dagligt tilskud af 10 µg D-vitamin via D-dråber (Kilde: Fødevarestyrelsen).

Men dit barn kan også få D-vitamin gennem kosten. Fede fisk som makrel, sild og laks er nogle af vores bedste kilder til D-vitamin. Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn får den rette mængde D-vitamin, så kan du gå efter de kalktilskud, der både indeholder calcium og D-vitamin, fx UniKalk Kids til børn fra 3 år. eller UniKalk Plus til de større børn over 11 år.

Hvad gør jeg, hvis mit barn ikke tåler mælk?

Det er heldigvis få børn, som ikke tåler mælk. Men der er dog en lille gruppe børn der, specielt i de første leveår, ikke kan tåle mælk.

Uanset om fraværet af mælk og mælkeprodukter i kosten skyldes allergi eller livsstil, så er det vigtigt, at du sørger for at give dit barn andre fødevarer, som er gode calciumkilder. Alternativt kan et tilskud af kalk/calcium være en god ide.

Vær i øvrigt opmærksom på at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger vedrørende komælk til helt små børn. De anbefaler nemlig ikke komælk til børn under 1 år

Unikalk har skræddersyet et godt kalktilskud til børn, som du kan finde her.

Kilde: Altomkost.dk / Nordiske næringsstofanbefalinger