unikalk, gravid

Din krop har øget behov for kalk, når du er gravid eller ammer

Når du er gravid eller ammer, har din krop nogle andre behov end ellers. Der er andre ting, du skal være særligt opmærksom på, så du sørger for at passe ekstra godt på dig og dit kommende barn i denne periode.

Din krop har øget behov for kalk, når du er gravid eller ammer

Sådan får du dækket dit eget og dit (kommende) barns behov for kalk:

En sund og varieret kost samt daglig bevægelse er det bedste sted at starte. Det anbefales også, at du som gravid eller ammende supplerer kosten med et tilskud af kalk, hvis du ikke får ½ liter mælk eller mælkeprodukter dagligt.

Læs med, og få styr på alt, du skal vide om dit behov for kalk, når du er gravid eller ammer.

Derfor er kalk vigtig, når du er gravid og ammer

Fosteret og det nyfødte barn har behov for kalk til bl.a. at opbygge knogler. Og her er biologien skruet sådan sammen, at barnets behov tilgodeses. Derfor skal du have kalk nok til at dække det samlede behov for kalk, der stiger med 100 mg om dagen (fra 950 mg til 1050 mg), når du er gravid og mens du ammer.

Kalk er nødvendigt for at vedligeholde normale knogler. Især nu hvor du skal producere næring til et nyt lille væsen og ikke længere blot skal bære din egen vægt.

Spis dig til rigelig kalk, så snart du opdager, at du er gravid

Det er en god ide at sammensætte en kost, der er rig på kalk, når du er gravid, og når du ammer.

Her er mælkeprodukter en særlig god kilde til kalk, så skru endelig op for dit indtag af yoghurt, skyr eller tykmælk til morgenmaden eller sørg for at vælge ost frem for andet pålæg. Dine knogler vil elske dig for det.

Der findes dog også kalk i andre fødevarer end mælkeprodukter. Det gælder fx grønne grønsager, nødder, sardiner og fuldkornsprodukter.

Du kan læse meget mere om, hvad du skal spise, hvis du går efter en kost, der er rig på kalk, lige her.

Vælg kalktilskud, hvis du ikke drikker mælk

Vil du være sikker på at få nok kalk gennem kosten under din graviditet eller i den periode, hvor du ammer? Så er det nødvendigt med mindst en 1/2 liter mælk eller mejeriprodukter om dagen.

Drikker eller spiser du mindre end denne mængde mælkeprodukter, lider du af laktoseintolerance, eller bryder dig blot ikke om mælk og mælkeprodukter, bør du tage et kalktilskud på 500 mg pr. dag.

Her kan du se UniKalks kalktilskud, der kan bruges, hvis du er gravid.

Suppler dit kalktilskud med D-vitamin for at optage kalken

Også D-vitamin er vigtigt under graviditeten. D-vitamin er blandt andet vigtigt for, at du kan optage den kalk, du indtager – uanset om det er gennem kosten eller et supplerende kosttilskud.

Blandt de officielle anbefalinger til gravide er, at tage et tilskud på 10 mikrogram D-vitamin gennem hele din graviditet. D-vitamin bidrager til normal optagelse af calcium. Hvis du som gravid skal have kalktilskud, kan du med fordel vælge et Unikalk-produkt, der også indeholder D-vitamin.

Anbefalinger om kalk og D-vitamin for gravide og ammende

Gravide:

  • Sørg for at få 10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele graviditeten
  • Sørg for at få 500 mg kalk i hele graviditeten, hvis du ikke får, hvad der svarer til en 1/2 liter mælk eller mælkeprodukt hver dag

Ammende:

  • Du anbefales et dagligt tilskud af kalk, når du ammer, hvis du ikke får, hvad der svarer til ½ liter mælk eller mælkeprodukter om dagen

Kilde: Fødevarestyrelsen