Hvorfor er kalk så vigtig?

Dine knogler består af kalk og kollagen.
Kalk giver styrke, og kollagen giver elasticitet. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler. Knogler er levende væv, der løbende bliver skiftet ud.
Gammelt væv bliver nedbrudt og nyt bliver dannet. Derfor skal du hele tiden sørge for, at kroppen har kalk nok til at danne og vedligeholde sunde og normale knogler. Derfor gælder det om at bevare sin knoglemasse bedst muligt.
unikalk_knogler_banner

Sådan får du en knoglevenlig livsstil

Knoglevenlig livsstil skal helst funderes allerede i barndommen. Børn og unge, der vokser har et stort behov for kalk og D-vitamin for at sikre, en normal vækst og udvikling af knogler. Dog sker der igennem hele livet en opbygning og nedbrydning af knoglevævet. Hos børn og unge er opbygningen af knoglevævet langt større end nedbrydningen, hvilket betyder, at de vokser. “Knoglevenlig livsstil” handler om at spise sundt, en kalkrig kost og dyrke motion. Derudover undgå at ryge og drikke alkohol i større mængder. Begge dele øger hastigheden af knoglenedbrydningen. Undgå store mængder kaffe, da mere end otte kopper kaffe dagligt kan bevirke et øget tab af kalcium fra nyrerne.
melk

Knogleopbygning

Man kan være arveligt disponeret for at miste knoglemasse, og man kan også være ekstra udsat pga. bestemte typer medicin (fx binyrebarkhormon).

Men de tre mest udbredte årsager til afkalkningen er:

• For lidt kalk m/D-, K2-vitamin
• Mangel på fysisk aktivitet
• Alder.

Fysisk aktivitet er en af de mest effektive måder at stimulere knogleopbygningen. Nylig forskning har vist, at intensive gymnastikaktiviteter med hurtige og kraftfulde bevægelser og stor retningsmæssig variation styrker skelettet allerede efter 5 måneder*. Dernæst gælder det om at få nok kalk – og også D-vitamin, som støtter optagelsen og reguleringen af kalk i kroppen samt K-vitamin, som bidrager til at vedligeholde normale knogler. Begge ting bliver vigtigere, jo ældre man er. D-vitamin bidrager til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og phosphor. Kvinder skal være opmærksomme allerede, når man går i overgangsalderen, og for begge køn gælder, at Sundhedsstyrelsen anbefaler kalktilskud til alle personer over 70 år.
runner

Gode råd om kalktilskud

Det skønnes, at hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år – uden at være bevidste om det – har brug for ekstra fokus på at vedligeholde knoglerne. Når kvinder er ekstra udsat skyldes det, at de i årene omkring overgangsalderen mister 2-5 % af deres knoglemasse om året. Derfor er det en god idé, at kvinder 50+ tager kalk og D-vitamin. Kalk og D-vitamin hjælper til at begrænse tabet af knoglemineral hos kvinder i den postmenopausale alder. Lav knoglemineraltæthed er en risikofaktor i forhold til knoglebrud som følge af knogleskørhed.

Anbefalingerne er:

• Hos kvinder 50+ hjælper kalk og D-vitamin til at begrænse tabet af knoglemineral hos kvinder i den postmenopausale alder. Lave knoglemineraltæthed er en risikofaktor i forhold til knoglebrud som følge af knogleskørhed”
”For kvinder 50+ opnås den gavnlige effekt ved et dagligt indtag på mindst 1200 mg kalk og 20 mcg D-vitamin fra alle kilder”.

• Hvis du er over 70 år, anbefales et kalktilskud på 800-1000 milligram kombineret med 20 mikrogram D-vitamin
• Voksne samt børn fra 11 år anbefales:

unikalk_banner1
ost

Sådan passer du på dine knogler

• Indtag mejeriprodukter (mælk, mælkeprodukter og ost), der tilfører kroppen kalk
• Dyrk regelmæssig motion (især vægtbærende)
• Sørg for at få sollys i perioden april- okt. (med måde naturligvis), så huden danner D-vitamin.
• Hvis du er bekymret for ikke at få nok D-vitamin, fx om vinteren, og ønsker at supplere kosten med et dagligt D-vitamintilskud, vil 5-10 mikrogram være en passende dosis for de fleste
• Spis mange grønne grøntsager og bønner, som indeholder K-vitamin.
• Tag et kalktilskud, hvis du er i risikogruppen for afkalkning af knoglerne – vælg fx et produkt fra UniKalk-serien, der indeholder varianter til ethvert behov med forskellige mængder D- og K2-vitamin.

*Kilde: Knogleskør Nr. 4, 2016, Lektor Eva Wulff Helge, Institut for Idræt og Ernæring, KBH Universitet.